top of page

Má whistleblowing smysl nebo je udavačským nástrojem a měl by zmizet?

První rok platnosti zákona č. 171/2023 Sb., o ochraně oznamovatelů, přinesl v prvním roce své platnosti 166 podnětů k prošetření evidovaných na Ministerstvu spravedlnosti.

Sama jsem důvěrníkem u jednoho z klientů, který plní roli whistleblowing officera, a dosud jsem nedostala krom spamu žádný podnět. Obavy z přehlcení schránek se tedy, dle mého názoru, nepotvrdily.





Ono to také není jen tak. Mechanismus není určen pro stížnosti všeho druhu.

Whistleblowing je akt hlášení podezření na protiprávní jednání nebo riziko takového jednání. Jde o soubor opatření a pojistek, který má za cíl umožnit zaměstnanci bez obav nahlásit protiprávní jednání a zabránit tak poškození dobrého jména společnosti a finančním postihům.

Dneska jen takové zamyšlení o whistleblowingu, protože kdykoliv jsem o něm psala příspěvek, schytala jsem kritiku, že jde jen o práskačský mechanismum a jak je celá ta myšlenka zvrhlá.


 

Odkud na vás whistleblowing zaručeně vyskočí?


Kromě zákona, který již platí rok, tu máme i koncept ESG. A vy víte, že už v příštím roce bude mít povinnost reportovat v souladu se CSRD a národní legislativou další skupina velkých podniků. Budou reportovat informace relevantní pro jejich byznys, obchodní partnery a veřejnost.

Právě v požadavcích standardů pro reporting udržitelnosti se Whistleblowing objevuje průřezově na mnoha místech. Prakticky ve všech oblastech se setkáte s dotazem jak má vaše organizace zajištěn způsob hlášení obav spojených s porušováním právních předpisů nebo i předpisů definovaných samotnou společností apod. v oblastech souvisejících s:

  • životním prostředím

  • sociálním prostředím

  • správou organizace



Do nedávna nebyl a nikomu nechyběl...


Také názor. Nicméně je potřeba si uvědomit, že každý jsme jiný. Každý žijeme v jiných podmínkách. Mnoho lidí může mít opravdu reálné obavy z postihu který by byl pro jejich život zdrcující.


Někdy je člověk svědkem nebo vlivem okolností sám účastníkem protiprávního jednání. Nemůže se s tím srovnat a nechat to plavat. Ale ztratí prostě hlas. Nemá sílu danou věc aktivně řešit a hlásit ji osobně a veřejně.

 

Pak má tento mechanismus svůj smysl, protože:


 🟧 Ohlašovatel chrání nejen kontinuitu organizace, své kolegy, management, který nese statutární odpovědnost.


 🟧 Ale i sám sebe. Svou osobní integritu. To, že o něčem ví, nebo je nucen okolnostmi se na tom i spolupodílet, a mlčí, se může propsat do jeho dalších postojů i zdraví.


Zkrátka - je to možnost, která má jiné cíle než nějaké žabomyší interní rozepře a pomstu.




ISO 37002 - dobrá praxe jak si Whistleblowing nastavit

 

Norma je možností, jak si v této oblasti nastavit systém a jak ji efektivně řídit v oblastech:

  • přijímání stížností

  • jejich vlastního posuzování a řešení

  • uzavírání případů

 

Pokyny jsou obecné a využitelné jakoukoliv organizací bez ohledu na její právní formu, velikost či sektor. Můžete je využívat samostatně nebo jako součást širšího systému. Respektuje jednotnou strukturu norem a identický text a proto je zcela integrovatelný k již zavedeným systémům managementu.

 

Jaké jsou přínosy pro organizaci?


  • Včasnost zásahu a minimalizace dopadů a souvisejících ztrát;

  • zajištění souladu s organizačními zásadami, postupy, právními a dalšími závazky;

  • demonstrace etických zásad a hodnot;

  • kultivace firemního prostředí

 



Přeji, ať podněty vůbec nemusíte ve firmách řešit, a krásný zbytek léta!

V září zase nějaké veselejší téma -)


 

🟧Mimochodem - 11. 9. 2024 dělám s LCA Studio ESG workshop v Green Table. Budeme se s účastníky snažit vyzkoušet si hodnocení významnosti, dodavatelského řetězce a podobné legrace - ještě máme volná místa. Více informací ráda poskytnu.

Napište mi na v.soukupova@s-cope.cz 🟧


VeroNIKA Soukupová | S-cope s.r.o. | www.s-cope.cz 

24 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page