top of page

Novinky u ISO i ESG

Konec léta a podzim je bohatý na nové normy i směrnice u ISO i ESG. Co by vám nemělo uniknout? A jak vše spolu souvisí? V dalším dílu newsletteru si spolu projdeme:

 

🟧Nové normy ISO v oblasti cirkulární ekonomiky a přispívání k plnění UN SDGs (17 cílů udržitelného rozvoje OSN): ISO 53001, 53002, 59020 a IWA 48

 

🟧Jak jsme se posunuli u digitalizace ESG reportů (taxonomie a XBRL štítky)

 

🟧No a pozvu vás na akce ESG, které chystáme spolu s Česká tisková kancelář (ČTK), LCA Studio a  Gabriela Hrbáčková



ISO/IWA 48


Nejzásadnější věcí je pro mě vývoj nového standardu pro sjednocení terminologie a postupů v oblasti ESG. Protože ESG není jen evropská záležitost, ale připojily se i jiné země (Austrálie, Singapur, Japonsko...). A protože máme různé přístupy - v EU jedeme podle standardů pro reporting udržitelnosti (ESRS), jinde to mají zas jinak - tak vzniká tato IWA.


Velice užitečné jsou příklady KPIs pro jednotlivé oblasti a hlavně příklady cílů a souvisejících opatření. Protože to je to, oč tu běží především. Zmapovat co musíte reportovat a pak se pustit do plánování svých strategií, politik, cílů a aktivit (těch především, protože strategie na papíře sama o sobě zatím nikdy nic kloudného nepředvedla a potřebuje k sobě akci).


Má harmonizovat, nestanovuje požadavky - nebude se tudíž certifikovat.




ISO 59020:2024 - Circular economy - Measuring and assessing circularity performance


Na této normě se usilovně pracuje. Účelem tohoto dokumentu je pomoci organizacím při shromažďování potřebných informací a výpočtů, které pomohou s přechodem na oběhové hospodářství, s minimalizací odpadu a maximalizací recyklace.

Popisuje:

  • Jak měřit cirkularitu pomocí indikátorů a získávání reprezentativních a ověřitelných dat.

  • Jak vybrat správné povinné či volitelné indikátory. Popisuje jejich kategorie podle materiálů, cody, energie apod.

  • Požadavky na data.

  • Vzorce pro výpočet průměrného obsahu znovu použitých, recyklovaných a obnovitelných materiálů v příchozích zdrojích.

  • ...

 

Pro výměnu dat o cirkularitě produktů v hodnotovém řetězci by měly být použity mezinárodní standardy jako například ISO 59040 a IEC 82474-1.



 

ISO 53002 - Management systems for UN Sustainable development goals - Requirements


Aktuálně se také pracuje na normě pro zavádění a zlepšování systému řízení aktivit organizace v oblasti stanovování a dosahování cílů udržitelnosti OSN (UN SDGs). Jak zapojit zainteresované strany a zohlednit zranitelné skupiny, jak stanovit s řídit rizika a příležitosti a tak dále jako jsme zvyklí u jiných systémů řízení. Cílem je, aby se příspěvek k plnění cílů udržitelného rozvoje stalo ústředním tématem v organizaci a ne pouhým doplňkem.

Specifikám se budu věnovat v samostatném dílu věnovaném této normě. Zatím detailní informace ani nemůžu zveřejnit, protože etika.

 

 

A POZOR, HORKÁ NOVINKA

A včera vyšly pokyny ISO/UNDP PAS 53002 v této oblasti. První mezinárodní dokument, který má pomoci organizacím se začleněním udržitelného rozvoje do jejich každodenních činností a rozhodovacích procesů s vyváženým přístupem ke všem oblastem ESG. S cílem přispívat k plnění UN SDGs viz výše -)




Vše se vším souvisí. Vidíte sami, že řada norem ISO se prolíná s ESG tématy a vše přispívá k plnění cílů SDGs. Je dobré si dávat věci do souvislostí a využívat best practice z jednotlivých norem a rámců.

Více informací na našem webu: ESG | S-cope





Co se děje u ESG?


Taxonomie - digitalizace dat


Na konci léta EFRAG publikoval pravidla pro digitalizaci dat ve vašich reportech o udržitelnosti. Chtěla jsem vše nastudovat, ale otevřela jsem to a musela to hned zase zavřít. Jsou to samé kódy. Nic pro mě. Pozdravuji vaše IT oddělení a stáhněte si prosím zde vše potřebné a pošlete jim to s prosbou ať si to projdou a připraví se na moment, až jim pošlete své hotové reporty.

 


Nadcházející akce


ESG meetupy


Rozhodně byste neměli chybět na ESG meetupu 24. října. Vzniká ve spolupráci Česká tisková kancelář (ČTK) a S-cope s.r.o. a v programu uvidíme speakery z Letiště Praha , innogy Česká republika , Vodafone, Live Nation Entertainment , Komora auditorů České republiky PwC , ČSOB , Vysoká škola chemicko-technologická v Praze aj.


Více informací zde: https://www.ctk.cz/esgmeetup/


Na tuto akci budou navazovat tematické meetupy na jaře - tam budeme sdílet dobrou praxi a více komunikovat i mezi sebou:

→ 20. březen 2025 - E meetup

→ 3. dubna 2025 - S meetup

→ 29. dubna 2025 - G meetup (+ téma reportingu a auditu)

 

Související kurzy pod taktovkou ČTK zde:

ESG - o požadavku po reporting -  https://akademie.ctk.cz/kurz.php?id=192

 

Praktický workshop k ESG

Také se můžeme vidět již 21. října na komornějším workshopu k ESG problematice v Green Table , který pořádáme spolu s LCA Studio od 9 hodin do 13 hodin. Tam chceme věci více procvičit než si jen o nich povídat.


Stačí mi napsat a pošlu více informací.

 

LIVE stream na LinkedIn

A nebo si pusťte náš pondělní stream s Gabriela Hrbáčková o due diligence v oblasti agenturního zaměstnání (oblast Social v ESG, ale také požadavek zákona ČR!)

 

Uvidíme se?

VeroNIKA Soukupová | www.s-cope.cz | v.soukupova@s-cope.cz




29 zobrazení0 komentářů

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page